Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που αναρωτιούνται σε ποια μέρα του κύκλου τους πρέπει να γίνεται η μαστογραφία.
Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ότι η μαστογραφία γίνεται σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου, εφόσον βέβαια είναι σε ηλικία που υπάρχει ακόμα έμμηνος ρύση.
Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μεταξύ της 4ης και 12ης μέρας του κύκλου, μετρώντας πάντα από την πρώτη ημέρα της περιόδου και όχι από το τέλος της.
Επιπλέον, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται αυτές τις ημέρες για να είναι βέβαιοι οι γιατροί ότι δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης, καθώς η γυναίκα θα δεχτεί έστω και μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, επομένως δεν πρέπει να είναι έγκυος.
Κατά την ίδια περίοδο του κύκλου οι μαστοί είναι πιο χαλαροί, άρα και η ενόχληση που μπορεί να νιώσει κατά την εξέταση θα είναι σίγουρα πολύ μικρότερη.

Ποιες μέρες να αποφεύγεται η μαστογραφία

Συνήθως αποφεύγουμε να κάνουμε μαστογραφία στη 2η φάση του κύκλου, δηλαδή 10-15 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο, γιατί μετά την ωορρηξία οι μαστοί αρχίζουν να διογκώνονται και μπορεί να δώσουν λανθασμένα ευρήματα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει έμμηνος ρύση μπορείτε να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας και να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη ημέρα για να κάνετε τη μαστογραφία σας κάθε χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου