Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Τι μπορεί να «κρύβει» ο πόνος στο γυναικείο στήθος

Όταν μια γυναίκα πονά συχνά στο στήθος, το μυαλό της πάει συνήθως στο κακό. Αν και το ανησυχητικό σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο του μαστού, συνήθως οφείλεται σε άλλες, λιγότερο επικίνδυνες παθήσεις.
Δείτε ποια είναι τα πιθανά αίτια του πόνου.
1. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Είναι η συνηθέστερη αιτία του πόνου στο στήθος και σαφώς δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Είναι αποτέλεσμα της μαζικής απελευθέρωσης οιστρογόνων και προγεστερόνης.
2. Πλευροχονδρίτιδα
Πρόκειται για ένα είδος αρθριτικού πόνου που εντοπίζεται στο μέσο του στέρνου, μεταξύ των πλευρών και του κεντρικού οστού που βρίσκεται στο θώρακα. Οφείλεται στην κακή στάση σώματος ή την προχωρημένη ηλικία. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της καρδιοπάθειας, όμως η εφαρμογή πάγου/θερμότητας και τα αναλγητικά βοηθούν να αντιμετωπιστεί επαρκώς ο πόνος.
3. Μασταλγία που δε συνδέεται με την έμμηνο ρύση
Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται εστιασμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του μαστού. Εκδηλώνεται έπειτα από τραυματισμό ή μπορεί να ακτινοβολεί από τους γύρω μύες και ιστούς.
4. Ινοκυστική νόσος του μαστού
Δεν αποτελεί ακριβώς ασθένεια –πρόκειται περισσότερο για το σύνολο των φυσιολογικών μεταβολών που παρατηρούνται με την πάροδο του χρόνου. Χαρακτηρίζεται από τους μικρούς, ψηλαφητούς όζους στον ιστό του μαστού, τον πόνο και την ευαισθησία στο ανώτερο εξωτερικό τμήμα του μαστού.
5. Υπερκατανάλωση καφεΐνης
Η καφεΐνη έχει σαν αποτέλεσμα την διαστολή των αγγείων κι έτσι το στήθος μπορεί να πρηστεί και να πονά.
6. Λοίμωξη
Η μαστίτιδα είναι μια αρκετά συνηθισμένη λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια. Επειδή σχηματίζεται πύον στην περιοχή, δεν αντιμετωπίζεται με τα αντιβιοτικά. Εάν ο πόνος συνοδεύεται από τον πυρετό, το οίδημα και τα ρίγη, επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό.
7. Σύνδρομο θωρακικής εξόδου
Ο γυναικείος μαστός διαθέτει πληθώρα νευρικών απολήξεων. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε μια νευρολογική πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο θωρακικής εξόδου –όταν τα νεύρα που διαπερνούν το μαστό συμπιέζονται υπερβολικά. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή συνήθως ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι.
8. Υποθηλικό απόστημα
Πρόκειται για τα μικρά αποστήματα που σχηματίζονται κάτω από τη θηλή και συνοδεύονται από τον πόνο και την έκκριση υγρών. Αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβίωσης.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου