Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

SOMATOM DEFINITION FLASH της SIEMENS

Ο SOMATOM DEFINITION FLASH είναι ένα σύστημα 2 x 128 τομών, τεχνολογίας αιχμής και διαθέτει δύο λυχνίες ακτίνων - Χ οι οποίες έχουν τη δυνατότητα απόδοσης διαφορετικής ενέργειας. Η μοναδική ταχύτητα ελικοειδούς σάρωσης (0.28 δευτερόλεπτα) και η μεγάλη του διάμετρος (78cm) μετατρέπουν ακόμη και τις πιο δύσκολες εξετάσεις σε εξετάσεις ρουτίνας. Για την προστασία του ασθενή, χρησιμοποιείται η πρωτοποριακή τεχνολογία FLASH SPIRAL / X - CARE, η οποία ρυθμίζει την ακτινοβολία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασθενή και το είδος της εξέτασης.


Αξονική Θώρακος σε κλάσματα δευτερολέπτου 

Η ταχύτερη σάρωση θώρακα, καρδιάς ή και των δύο στην ιστορία της Αξονικής τομογραφίας. Απαιτούνται μόνο 0,6 δευτερόλεπτα χωρίς συγκράτηση της αναπνοής του εξεταζόμενου. Η σάρωση ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος δεν διαρκεί περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα.

Η μεγάλη διάμετρος του αξονικού (78cm) σε συνδυασμό με την ταχύτητα του, κάνουν την εξέταση φιλική προς τους ασθενείς, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς όπως παχύσαρκοι, τραυματίες και παιδιά.

Προστασία Ακτινο - ευαίσθητων Οργάνων

Τo SOMATOM Definition Flash καθιστά εφικτή την χαμηλότερη δόση για οποιαδήποτε σημείο του σώματος που είναι ακτινο-ευαίσθητο, όπως για παράδειγμα ο μαστός. Η ακτινοβολία μπορεί να μειωθεί επιλεκτικά, ακόμη και κατά 40% στα ακτινο-ευαίσθητα σημεία του σώματος, χωρίς απώλεια ποιότητας της εικόνας. Αυτό πραγματοποιείται απενεργοποιώντας τις λυχνίες κατά την διάρκεια μέρους της ελικοειδούς σάρωσης προς αποφυγή της άμεσης έκθεσης στα ακτινο-ευαίσθητα όργανα. Έτσι λύνεται το πρόβλημα της περιττής ακτινοβόλησης όπως για παράδειγμα συχνά συμβαίνει στην αξονική τομογραφία κοιλιάς.

Αξονική Στεφανιογραφία: Ακτινοβολία < 1mSv

Η Στεφανιογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον ταχύτατα, αναίμακτα και ανώδυνα για τον ασθενή, με τη μικρότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας.

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης καρδιάς η δόση δεν ξεπερνά το 1mSv*- ιδιαίτερα θετικό για ακτινοευαίσθητους ασθενείς. Η μείωση της ακτινοβολία και ιδιαίτερα κατά την απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων, μπορεί να φτάσει στο 95% της αντίστοιχης ακτινοβολίας των μέχρι σήμερα υπαρχόντων αξονικών τομογράφων (μέσος όρος δόσης 12mSv).

Ο Definition Flash δίνει τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, με σάρωση ολόκληρης της καρδιάς σε μόλις 250msec (σχεδόν το ένα τέταρτο του καρδιακού κύκλου). Ακόμη και στις δυσκολότερες περιπτώσεις, όπως ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες, επιτρέπει δόσεις μικρότερες από αυτές του καρδιακού καθετηριασμού και ταυτόχρονα επιτρέπει εκτίμηση του κλάσματος εξώθησης.
Ο αξονικός τομογράφος SOMATON Definition Flash με την χρονική διακριτική ικανότητα των 75msec και την εντυπωσιακή ταχύτητα σάρωσης 48cm/sec σαρώνει ακαριαία και επιτρέπει την καρδιακή απεικόνιση χωρίς τους κλινικούς και οικονομικούς περιορισμούς από την χρήση β-αναστολέων.

*ποσότητα τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερη από αυτήν που εκπέμπουν τα συμβατικά συστήματα αξονικών τομογράφων και τρείς φορές μικρότερη από την ετήσια δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος από το φυσικό περιβάλλον (σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Επιδράσεων της Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ). 




Δύο Πηγές Ενέργειας - Απλή Δόση Ακτινοβολίας 

Με τη χρήση δύο πηγών ακτινοβολίας, διαφορετικής ενέργειας (Dual Energy), ο Definition Flash παρέχει ένα δεύτερο contrast απεικόνισης δίχως περαιτέρω ακτινική επιβάρυνση. Για πρώτη φορά λοιπόν έχουμε απόδοση Διπλής Ενέργειας με μία μόνο δόση.

Η διακριτική ικανότητα του συστήματος ενισχύεται σημαντικά, επιτρέποντας τον διαχωρισμό οστών, αποτιτανώσεων και ιστών. Η εκτίμηση των βλαβών του μυοκαρδίου, των στενώσεων, των αορτοστεφανιαίων παρακάμψεων (bypass grafts) και των μεταλλικών ενδοπροθέσεων (stents), όπως και οι μετρήσεις αθηρωματικών πλακών γίνονται με ακρίβεια μετά το πέρας της εξέτασης.
Η δομή και οι παθήσεις του αγγειακού και του μυοσκελετικού συστήματος, των πνευμόνων, της άνω και κάτω κοιλίας, όπως και του εγκεφάλου αναδεικνύονται με υψηλή ευκρίνεια, αυξάνοντας σημαντικά την αξιοπιστία της διάγνωσης.
Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου