Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Η αποτελεσματικότητα του υπερηχογραφήματος μασχάλης στην ανεύρεση λεμφαδενικής μετάστασης στον καρκίνο του μαστού


Με αφορμή την συζήτηση για το αν είναι καλύτερα να γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός ή βιοψία φρουρού λεμφαδένα, οι συγγραφείς του άρθρου εξέτασαν τη δυνατότητα του υπερηχογραφήματος να ανιχνεύσει την μετάσταση στους λεμφαδένες, κάτι που αν ίσχυε θα έδινε διέξοδο στην ακριβέστερη επιλογή της κατάλληλης για κάθε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης για την μασχάλη. Με βάση, όμως, τα στοιχεία των ασθενών που παρακολούθησαν ( αρ: 224), διαπίστωσαν ότι το υπερηχογράφημα δεν έχει ιδιαίτερη ακρίβεια στον προσδιορισμό των μεταστάσεων στους λεμφαδένες. Βεβαίως παρόμοια αποτελέσματα είχαν προκύψει και σε άλλες σχετικές με το θέμα μελέτες. 

Δεν φαίνεται να κοστίζει περισσότερο, ούτε να είναι λιγότερο αποτελεσματική η πρώτη από τη δεύτερη μέθοδο εντοπισμού. Σε 314 ασθενείς χρειαζόταν ο ίδιος χρόνος στο χειρουργείο και μικρές διαφορές υπήρξαν στην επενεπέμβαση και στις επιπλοκές. Κόστος παρόμοιο για ROLL and WGL 

Μελέτη διερευνά τα αποτελέσματα της μαστογραφίας διαλογής σε σχέση με την ηλικία, την πυκνότητα του μαστού και την η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. 
Μια μελέτη που συνέκρινε τα οφέλη και τους κινδύνους από τη συχνότητα εκτέλεσης της μαστογραφίας διαλογής σε σχέση με την ηλικία, την πυκνότητα του μαστού μετά την χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση κατέληξε στο συμπέρασμα πως η γυναίκα ηλικίας 50 έως 74 ετών, η οποία υποβάλλεται σε ανά διετία μαστογραφικό έλεγχο έχει τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένης νόσου και μικρότερη πιθανότητα ψευδώς θετικού αποτελέσματος σε σύγκριση με την γυναίκα που υποβάλλεται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρώτα στο διαδικτυακό τόπο του .

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου