Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Μία συστηματική ανασκόπηση για την ογκολογική ασφάλεια της αυτόλογης μεταφοράς λίπους σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Τα προβλήματα αποκατάστασης αισθητικών παραμορφώσεων μετά από μαστεκτομή ή από επεμβάσεις διατήρησης του μαστού συνεχίζουν να αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση, η οποία εκτός των άλλων θα πρέπει να μην επηρεάζει προς το χειρότερο τη συχνότητα εμφάνισης τοπικο-περιοχικής υποτροπής.
Η αυτόλογη μεταφορά λιπώδους ιστού (autologous lipoaspirate grafting) είναι μία από τις μεθόδους διόρθωσης αισθητικών προβλημάτων που απέκτησε αρκετή διάδοση τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια της οποίας, όμως, συνεχίζει να συζητείται. Για να διαφωτίσουν καλύτερα αυτή την παράμετρο, ερευνητές από την Ολλανδία  αναζήτησαν σε βάσεις δεδομένων σχετικές μελέτες. Τα αποτελέσματα τους τα δημοσίευσαν σε άρθρο στο περιοδικό Annals of Surgical Oncology. Από την έρευνα τους εντόπισαν μόνο μία μεγάλη πολυκεντρική αναδρομική μελέτη από την οποία προέκυπτε ένα ποσοστό τοπικής υποτροπής μετά από την λιπομεταφορά σε μαστεκτομή 1,35 και για επεμβάσεις διατήρησης μαστού 2,19.
Άλλες 2 μελέτες  είχαν μικρό αριθμό ασθενών και σύντομο χρόνο παρακολούθησης.
Δεν υπήρξε καμία προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη.
Οι συγγραφείς στο συμπέρασμα τους τονίζουν ότι παρόλο που οι πρώτες αναφορές για τη συχνότητα τοπικής υποτροπής μετά λιπομεταφορά δεν είναι ικανές για εξαγωγή συμπερασμάτων, προσφέρουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Παραμένει ασαφές το κατά πόσο η λιπομεταφορά προωθεί την τοπικό-περιοχική υποτροπή, γι΄αυτό και θα πρέπει να γίνουν μεγάλες προοπτικές μελέτες με μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου