Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η χημειοθεραπεία στην εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να βλάπτει τα νεογνά


Γυναίκες που χρειάζεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία για καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα πρέπει να θυσιάζουν την αγωγή ή να γεννούν νωρίτερα, αναφέρει νέα έρευνα.
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Lancet Oncology’, ερευνητές από τη Γερμανία ανακάλυψαν ότι νεογνά που γεννήθηκαν από ασθενείς με καρκίνο στο μαστό που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία όταν ήταν έγκυες, δεν αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές. Ανακάλυψαν επίσης ότι τα νεογνά που υπέφεραν από επιπλοκές ήταν πρόωρα, ανεξάρτητα από το αν εκτέθηκαν ή όχι σε χημειοθεραπεία.
Η ερευνήτρια Sibylle Loibl, από το German Breast Group, δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της προτεραιότητας της ολοκληρωμένης κύησης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία στην εγκυμοσύνη. Η νόσος και η θνησιμότητα σε νεογνά σχετίζεται άμεσα με την ηλικία κύησης στον τοκετό, τόνισε. Πρόκειται για σημαντικό κλινικό μήνυμα, επειδή η απόφαση να γεννηθεί το παιδί πρόωρα συχνά λαμβάνεται χωρίς ιατρική ένδειξη. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η αγωγή ασθενών με καρκίνο μαστού στην εγκυμοσύνη είναι δυνατή και δεν υπάρχει ανάγκη διακοπής της εγκυμοσύνης ή λήψης κατώτερης θεραπείας.
Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 400 ευρωπαίες γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού αρχικού σταδίου ενώ ήταν έγκυες. Από αυτές το 48% υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι τα νεογνά που εκτέθηκαν στη χημειοθεραπεία ως έμβρυα είχαν κατά μέσον όσο χαμηλότερο βάρος στον τοκετό σε σχέση με άλλα νεογνά που δεν εκτέθηκαν.
Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι αυτή ήταν η μόνη διαφορά που παρατηρήθηκε στα νεογνά και ο αριθμός του κύκλου των χημειοθεραπειών που έλαβαν οι γυναίκες δεν φάνηκε να επηρεάζει το βάρος του νεογνού στον τοκετό.
Επιπλοκές στα νεογνά συνδέονται πιο συχνά με πρόωρο τοκετό, άσχετα από την έκθεση στη χημειοθεραπεία ως έμβρυα, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι μισές γυναίκες στην έρευνα γέννησαν πρόωρα.
Από αυτές, ποσοστό 23% γέννησαν πριν τις 35 εβδομάδες. Συγκριτικά, περίπου 10 έως 15% των νεογνών γεννιούνται πρόωρα στο γενικό πληθυσμό, σημείωσε η Loibl.
Η Loibl κατέληξε ότι αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από άλλες έρευνες ο καρκίνος μαστού στην εγκυμοσύνη θα μπορεί να αντιμετωπίζεται όπως στις μη έγκυες, χωρίς να τίθεται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο το αποτέλεσμα για το έμβρυο και τη μητέρα.
Η Dr. Olivier Mir, από το Cancer Associated with Pregnancy Network, στη Γαλλία, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η καλύτερη δοσολογία χημειοθεραπείας για τις εγκύους, καθώς και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που εκτέθηκαν σε αντινεοπλασματικά φάρμακα στη μήτρα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου