Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Καρκίνος μαστού: Συνδυασμός φαρμάκων παρατείνει την επιβίωση

Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με συνήθη μορφή καρκίνου στο μαστό που ενισχύεται από οιστρογόνα, επέζησαν περισσότερο όταν αντιμετωπίστηκαν με συνδυασμό 2 φαρμάκων παρά μόνο με το καθένα χωριστά, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης III που ανακοινώθηκαν σε συνέδριο ειδικών στον καρκίνο μαστού, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, έδειξαν το πρώτο όφελος για γυναίκες με μεταστατικό
καρκίνο μαστού με θετικούς υποδοχείς ορμονών σε 10 χρόνια, σημείωσαν οι ερευνητές.
Και τα 2 φάρμακα, anastrozole και fulvestrant χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού αλλά χορηγούνταν χωριστά και όχι σε συνδυασμό.
Τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης έρευνας, SWOG, έδειξαν ότι τα 2 φάρμακα κατά των οιστρογόνων σε συνδυασμό παρέτειναν το μέσο χρόνο επιβίωσης περισσότερο από 6 μήνες σε σύγκριση με αγωγή με μόνο anastrozole.
Η έρευνα άρχισε το 2004 και περιέλαβε 707 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο με θετικούς υποδοχείς ορμονών.
Όλες οι γυναίκες έλαβαν anastrozole, από το στόμα, που δρα μειώνοντας την παραγωγή οιστρογόνων που προάγουν τους όγκους.
Περίπου μισές από τις γυναίκες έλαβαν επίσης 250 milligram fulvestrant σε ενέσιμη μορφή κάθε 28 ημέρες. Το Fulvestrant δρα παρεμβαλλόμενο στους υποδοχείς που επιτρέπουν στα οιστρογόνα να στείλουν σήμα στα κύτταρα να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.
Η συντονίστρια της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine, δήλωσε ότι τα 2 φάρμακα συνδυαστικά έδειξαν σημαντική επίδραση σε υπότυπο του καρκίνου μαστού που αφορά περισσότερα από τα μισά περιστατικά.
Γυναίκες που έλαβαν μόνο anastrozole επέζησαν κατά μέσον όρο 41,3 μήνες, ενώ όσες έλαβαν τα φάρμακα σε συνδυασμό επέζησαν κατά μέσον όρο 47,7 μήνες.
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι παρενέργειες ήταν γενικά παρόμοιες στις 2 ομάδες, αν και οι περισσότερο σοβαρές παρενέργειες που περιλάμβαναν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και 2 πνευμονικές εμβολές φάνηκαν στην ομάδα του συνδυασμού.
Η ερευνήτρια, Kathy Albain, από το of Loyola University, δήλωσε ότι αυτό πιθανόν θα αλλάξει το συνήθη τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ασθενών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου