Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Γυναίκα γέννησε μέσα σε μαγνητικό τομογράφο


Γονιμότητα: Μια εντελώς πρωτοποριακή γέννα!
Σε ένα πρωτοποριακό ιατρικό πείραμα, μια Γερμανίδα γέννησε μέσα σε μηχάνημα για μαγνητική τομογραφία! Κατά τη διάρκεια των περίπου 45 λεπτών που διήρκεσε η εξώθηση του μωρού στο 2ο στάδιο του τοκετού, οι γιατροί είχαν τη δυνατότητα να πάρουν πολλές εικόνες από την περιοχή της κοιλιάς και της λεκάνης της γυναίκας.

 

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια εξέταση χωρίς ακτινοβολία και έχει ήδη αρκετές εφαρμογές για τη αναλυτική διερεύνηση ανατομικών ανωμαλιών του εμβρύου, που συχνά ανακαλύπτονται σε μαιευτικό υπερηχογράφημα. Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας κατά τη διάρκεια του τοκετού αποτυπώνει σε φιλμ ιδιαίτερες ανατομικές λεπτομέρειες, σχετικά με την κάθοδο του κεφαλιού μέσα στη λεκάνη της γυναίκας, και μπορεί να δώσει νέα στοιχεία σχετικά με τους λόγους γιατί σε κάποιες γυναίκες αυτό δεν συμβαίνει. Στην καθημερινή πράξη, τέτοιες γυναίκες θα αναγκαστούν να γεννήσουν με καισαρική τομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη του φαινομένου του τοκετού είχε μέχρι πρόσφατα περιοριστεί σε μοντέλα προσομοίωσης, τα οποία μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα φυσικά φαινόμενα του τοκετού στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επαναλάβουν το πείραμα και με άλλες εθελόντριες γυναίκες, ελπίζοντας ότι, με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, θα απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φυσιολογία και την παθολογία του τοκετού.


Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

1 σχόλια :