Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας με 50% λιγότερη ακτινοβολία

Σύμφωνα με ερευνητές από την Κορέα, η εκτίμηση ασθενών για τους οποίους υπάρχει υποψία σκωληκοειδίτιδας, που συνήθως γίνεται με χρήση ενισχυμένης με σκιαγραφικό αξονικής τομογραφίας (CT) τυπικής δόσης, θα μπορούσε να γίνεται και με μη ενισχυμένη αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης που είναι εξίσου αποτελεσματική και εκπέμπει περίπου 50% λιγότερη ακτινοβολία.

Ενώ η ενισχυμένη CT τυπικής δόσης εκπέμπει περίπου 8,0 mSv ακτινοβολίας, η μη ενισχυμένη χαμηλής δόσης CT εκπέμπει περίπου 4,2 mSv ακτινοβολίας.
Στη μελέτη των ερευνητών συμμετείχαν 78 ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα, που εκτιμήθηκαν με
χρήση και των δύο μεθόδων. Στη συνέχεια, οι απεικονίσεις μελετήθηκαν από δύο ξεχωριστούς ακτινολόγους, εκ των οποίων ο ένας μπόρεσε να διαγνώσει σωστά τη σκωληκοειδίτιδα σε 77/78 ασθενείς με χρήση της μη ενισχυμένης χαμηλής δόσης CT και σε 78/78 ασθενείς με χρήση της ενισχυμένης τυπικής δόσης CT και ο δεύτερος εντόπισε σωστά τη σκωληκοειδίτιδα σε όλους τους ασθενείς και με τις δύο μεθόδους.


Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή επίπτωση σκωληκοειδίτιδας στο γενικό πληθυσμό και την ταχέως αυξανόμενη χρήση της CT, ο μικρός ατομικός κίνδυνος σε έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό ενδέχεται μελλοντικά να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης.


Καθώς τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η μη ενισχυμένη χαμηλής δόσης μέθοδος είναι εξίσου αποτελεσματική στον εντοπισμό των ασθενών με σκωληκοειδίτιδα, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη χρησιμοποιούμενη σήμερα υψηλότερης δόσης ακτινοβολίας μέθοδο ως απεικονιστική δοκιμασία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με υποψία σκωληκοειδίτιδας, προσέθεσε ο ερευνητής.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου