Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ακτινοθεραπευτικά κέντρα ανά αριθμό κατοίκων στις διάφορες χώρες


Η ακτινοθεραπεία αποτελεί σημαντική θεραπευτική παρέμβαση στον καρκίνο του μαστού ( όπως και σε άλλες κακοήθειες). Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία σε ακτινοθεραπευτικά τμήματα είναι ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Η ύπαρξη ικανού αριθμού ακτινοθεραπευτικών κέντρων και η εφαρμογή νέων τεχνικών που να συντομεύουν το χρόνο της θεραπείας είναι δύο τρόποι για να μειωθούν οι αναμονές, που αποτελούν όχι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές φαινόμενο.
Στον πίνακα που δημοσιεύεται σ’ αυτό το σημείωμα φαίνεται ο αριθμός που εξυπηρετεί κάθε ένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο σε κάθε χώρα του κόσμου. Πηγές για τη συλλογή αυτών των στοιχείων ήταν : International Atomic Energy Agency, Directory of Radiotherapy Centers, http://www-nawebiaea.org/nuhu/dirac/, Population Division of the Department of Economic and Social Affairs of the United Nations Secretariat, World Population Prospects: The 2008 Revision, and http://esa.un.org/unpp.
Ο πίνακας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό:  CA: A Cancer Journal for Clinicians Volume 61, Issue 2, pages 69–90, March/April 2011. (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.20107/full)
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό επίπεδο ( με μπλέ σκούρο χρώμα: έχει δηλαδή ένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο για λιγότερους από 500.000 κατοίκους, όταν οι χώρες με ανοικτό γαλάζιο έχουν ένα κέντρο ανά 500.000 – 1.000.000 κατοίκους, ενώ οι χώρες με κόκκινο δεν έχουν καθόλου ακτινοθεραπευτικό κέντρο). Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν στη χώρα μας  ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν την χορήγηση ακτινοθεραπείας, όπως είναι η συγκέντρωση στην Αθήνα των περισσοτέρων κέντρων ακτινοθεραπείας, το υψηλό κόστος θεραπείας στα ιδιωτικά κέντρα, που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να στραφούν προς το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει έγκαιρα τους προσφεύγοντες σ’ αυτό κ.λ.π.


Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα απαιτούν μεγάλες επενδύσεις για τη δημιουργία τους και άκρως εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να εγκαθιδρύονται σε κάθε νοσοκομείο. Η βελτίωση του εξοπλισμού των υπαρχόντων δημοσίων ακτινοθεραπευτικών τμημάτων, η εκλογίκευση των τιμών στα ιδιωτικά κέντρα (κάτι που επιχειρήθηκε πρόσφατα) και η πλήρης λειτουργία όλων των ακτινοθεραπευτικών κέντρων της χώρας, θα διευκολύνουν σημαντικά την εξυπηρέτηση των ασθενών μας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου