Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Πολύτιμες οι μαστογραφίες Σώζουν ζωές όταν πραγματοποιούνται συχνά


Σωτήριες στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού είναι οι συχνές μαστογραφίες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με τα οφέλη τους.Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 130.000 γυναίκες από δύο περιοχές της Σουηδίας, έδειξε ότι όσες υποβάλλονταν συχνά σε μαστογραφία αντιμετώπιζαν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις υπόλοιπες. Το ποσοστό αυτό μάλιστα έδειξε να αυξάνεται με την πάροδο των ετών.

Έτος και όφελος

Σχεδόν 30 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της μακροχρόνιας μελέτης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των γυναικών που σώζονται από τη νόσο χάρη στις μαστογραφίες αυξάνεται ανά έτος εξέτασης.
«Διαπιστώσαμε, ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερες ζωές σώζονται» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Στίβεν Ντάφι από το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου.
Εξέταση, πρόληψη, προστασία
Στη μελέτη οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: όσες ανήκαν στην πρώτη ομάδα υποβάλλονταν σε τακτά διαστήμα σε μαστογραφία -  εκείνες που ήταν 40-49 ετών υποβάλλονταν στην εξέταση ανά διετία και εκείνες που ήταν 50-74 ετών, ανά τριετία -  ενώ εκείνες της δεύτερης ομάδας ακολουθούσαν τη μέθοδο της απλής εξέτασης και παρακολούθησης.
«Βάσει των αποτελεσμάτων, ανά 1.000 γυναίκες που υποβάλλονταν σε μαστογραφία επί 10 συνεχή έτη αποφεύγονταν περίπου τρεις θάνατοι που σχετίζονταν με τη νόσο» αναφέρει ο καθηγητής Ντάφι. «Κάτι τέτοιο δείχνει ξεκάθαρα ότι οι θάνατοι που αποφεύγονται τελικά χάρη στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με την απλή εξέταση» καταλήγει.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα των ειδικών δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Radiology».

Παγκόσμια απειλή 
Σύμφωνα με επίσημα αμερικανικά στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανίδων, μετά τον καρκίνο του πνεύμονος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο γύρω στους 1.300.000 ασθενείς – ανάμεσα τους και άνδρες – διαγιγνώσκονται θετικοί στη νόσο, ενώ περίπου 500.000 ασθενείς χάνουν ετησίως τη μάχη με τη συγκεκριμένη ασθένεια. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου