Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Καρκινοπαθής βρήκε βοήθεια μέσω facebook για να κάνει την εξέταση PET/CT

Υγεία - Ιατρικά Νέα - Καρκινοπαθής βρήκε βοήθεια μέσω facebook για να κάνει την εξέταση PET/CT Τραγικό κι όμως αληθινό. Μητέρα τριών παιδιών από την Κρήτη, που δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα για να κάνει την εξέταση της ποζιτρονιακης υπολογιστικής τομογραφίας, βρήκε βοήθεια από την ενημερωτική πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ όταν ο συνάδελφος δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης ανακάλυψε το πρόβλημα της μέσα στο facebook. Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Ιωάννης Σαρηβουγιούκας, παρενέβη όταν άκουσε το θέμα και δεσμεύτηκε να δώσει την άδεια στην ασθενή να κάνει την εξέταση δωρεάν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο κ. Σαρηβουγιούκας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά υποστήριξε ότι θα υπάρξει ρύθμιση στο μέλλον για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.


Όπως εξήγησε στον Ιατρικό Τύπο, ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός
και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας, η συγκεκριμένη εξέταση είναι η ποζιτρονιακή υπολογιστική τομογραφία, γνωστή PET/CT. Με αυτήν γίνεται η διάγνωση του σταδίου του κακοήθους όγκου και αξιολογείται η ανταπόκριση του ασθενή στη θεραπεία (ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία). Γίνεται μόνο σε 4 κέντρα σε όλη τη χώρα (στον Ευαγγελισμό , στη μονάδα της Ακαδημίας Αθηνών και σε δύο ιδιωτικά).

«Στον Ευαγγελισμό, επισημαίνει ο κ. Σιώρας, κοστίζει 1.500 ευρώ όπου προπληρώνει ο ασθενής τα χρήματα και στην συνέχεια τα παίρνει από το ταμείο του (όλα ή μειωμένα όπως προβλέπει το κάθε ταμείο). Ο Ευαγγελισμός δέχεται 65 άτομα την εβδομάδα γι΄ αυτή την εξέταση. Ένα ποσοστό 10% εξ αυτών δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν αυτό το ποσό τονίζει ο κ. Σιώρας. Σ’ αυτή την περίπτωση χάνουν τη σειρά τους και περιμένουν καιρό για να κάνουν την θεραπεία τους, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την επιδείνωση της ασθένειας και την υγεία τους».
«Δυστυχώς τα πράγματα είναι τραγικά, τονίζει, οι καρκινοπαθείς έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη αυτή την εξέταση, αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι τον τελευταίο καιρό δέχτηκε 120 περιστατικά δωρεάν και γι’ αυτό σταμάτησαν να δέχονται κι άλλα».
« Όμως, συνεχίζει ο κ. Σιώρας, αν ο ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στον Ευαγγελισμό φανταστείτε πόσο δύσκολο θα είναι να πληρώσει στα ιδιωτικά κέντρα όπου η συγκεκριμένη εξέταση κοστίζει 2.500 – 3.000 ευρώ. Και φυσικά το ταμείο αναγνωρίζει μόνο τα 1.500 περίπου, άσχετα με το ποσό που θα πληρώσει ο ασθενής».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου