Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Επινοήθηκε ακόμα καλύτερη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου


Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να επινοήσουν ένα νέο είδος αισθητήρα για μαγνητικούς τομογράφους, το οποίο καταγράφει την ουσία ντοπαμίνη _ ένα επίτευγμα που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους γιατρούς να δουν καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας.

Εδώ και λίγα χρόνια, η πιο εξελιγμένη απεικόνιση του εγκεφάλου γίνεται με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία αναλύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου καταγράφοντας τη ροή του αίματος στα διάφορα τμήματά του.

Η εξέταση με αυτήν όμως διαρκεί πολλή ώρα, ενώ οι επιστήμονες θα ήθελαν να βλέπουν με
μεγαλύτερη λεπτομέρεια την εγκεφαλική λειτουργία _ και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με καταγραφή των χημικών ουσιών του.

Το έργο αυτό ολοκλήρωσαν με επιτυχία ερευνητές από το φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι επινόησαν έναν τεχνητό, μοριακό αισθητήρα ο οποίος αλλάζει τις μαγνητικές ιδιότητές του ανταποκρινόμενος στην παραγωγή της ντοπαμίνης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλζαν Γιασάνοφ, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μηχανικής στο ΜΙΤ, η νέα εξέταση ονομάσθηκε μοριακή λειτουργική μαγνητική τομογραφία και παρέχει πολύ πιο λεπτομερείς απεικονίσεις της λειτουργίας και των κυκλωμάτων του εγκεφάλου, σε σύγκριση με την απλή fMRI.

Η μελέτη του δρος Γιασάνοφ και των συνεργατών του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου