Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τεχνικές Ακτινοθεραπείας Rapid Arc και VMAT


Το RapidArc είναι μία νέα επαναστατική τεχνική ακτινοθεραπείας.  Ένα μοναδικό πλεονέκτημα της Varian Medical Systems που βελτιστοποιεί την κατανομή της δόσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τον χρόνο της θεραπείας.  Είναι ένας συνδυασμός τοξοθεραπείας, sliding window dynamic ΙΜRT και μεταβολή διάφορων άλλων παραμέτρων, καθιστώντας το την state of Art τεχνική.
Με το RapidArc προφυλάσσονται ακόμα περισσότερο οι υγιείς ιστοί και μπορούμε να ακτινοβολήσουμε τον όγκο δίδοντας τα Gy που πρέπει, με λιγότερα MU από τις άλλες θεραπείες.  Η θεραπεία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 2 λεπτά προσδίδοντας μεγάλα οφέλη στον ασθενή (π.χ. ελαχιστοποίηση της πιθανότητας κίνησης - ακρίβεια ακτινοβόλησης) και ταυτόχρονα δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγαλύτερου αριθμού ασθενών ανά ώρα και δίδεται μεγαλύτερη διαθέσιμη ώρα για ακρίβεια τοποθέτησης. Πραγματοποιεί τις θεραπείες κατά 2 εώς 8 φορές ταχύτερα από τις πιο γρήγορες σημερινές δυναμικές θεραπείες και αυξάνει την ακρίβεια- ένας σημαντικότατος συνδυασμός- που επιτρέπει στους Ιατρούς να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα της θεραπείας και να θεραπεύσουν περισσότερους ασθενείς.
 
Με την τεχνική αυτή η ακτινοβόληση πραγματοποιείται κατά την διάρκεια μίας περιστροφής του Gantry κατά την οποία μεταβάλλεται α) η ταχύτητα του Gantry, β) ο ρυθμός δόσης MU/min και γ) η θέση των MLC’s (sliding window MLC) επιτυγχάνοντας μία ποιοτικότατη κατανομή δόσης.  
 
Volumetric modulated arc therapy
Η Volumetric modulated arc therapy (VMAT) διαφέρει από τις υπάρχουσες τεχνικές, όπως η ελικοειδής IMRT ή intensity-modulated arc therapy (IMAT), επειδή αποδίδει την δόση σε όλο τον όγκο και όχι φέτα-φέτα. Και ο αλγόριθμος εξασφαλίζει ακρίβεια θεραπείας, βοηθώντας την αποφυγή υγιών ιστών.  Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με αλγόριθμο συστήματος σχεδιασμού ο οποίος ταυτόχρονα μεταβάλλει 3 ταχύτητες κατά την διάρκεια της θεραπείας:
-Ταχύτητα περιστροφής Gantry
-Διαμόρφωση του πεδίου ακτινοβόλησης χρησιμοποιώντας τα mlc’s
-Ρυθμός δόσης
Μία μοναδική τεχνική στους Γραμμικούς Επιταχυντές της VARIAN MEDICAL SYSTEMS

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου