Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Γυναίκες αρνούνται την MRI μαστού λόγω κλειστοφοβίας


breast_check_bw
Έως και 42% των γυναικών που διατρέχουν μέτριο ή υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αποφασίζουν να μην υποβληθούν στο συνιστώμενο έλεγχο με μαγνητική τομογραφία (MRI), ακόμη και όταν τους προσφέρεται δωρεάν, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.
Η μαγνητική τομογραφία μαστού μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό του πρώιμου σταδίου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου που τείνουν να αναπτύσσουν τη νόσο νωρίτερα από τις γυναίκες που δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Radiology, εντάχθηκαν 1.215 γυναίκες με μέτριο ή
υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού που συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η επιθυμία των γυναικών της μελέτης να υποβληθούν σε MRI μαστού ήταν σημαντικά περιορισμένη παρά τον αυξημένο κίνδυνο που είχαν για ανάπτυξη της νόσου.
Η έκπληξη των ερευνητών ήταν μεγάλη, καθώς στις γυναίκες που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούσαν να υποβληθούν σε MRI μαστού περιλαμβάνονταν και αρκετές γυναίκες που είχαν 25% μεγαλύτερο ισόβιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου λόγω γνωστών ή ύποπτων γενετικών μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2.
Διερευνώντας τα αίτια της άρνησης των γυναικών να υποβληθούν στην υψηλής ευαισθησίας αυτή εξέταση του μαστού, οι ερευνητές βρήκαν ότι το κύριο αίτιο που επικαλούνταν οι γυναίκες ήταν η αίσθηση κλειστοφοβίας που θα είχαν στο μηχάνημα του μαγνητικού τομογράφου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, από τις 512 γυναίκες που αρνήθηκαν την MRI, 25,4% αρνήθηκαν λόγω κλειστοφοβίας, 18,2% λόγω έλλειψης χρόνου, 12% δήλωσαν ότι ανησυχούσαν για τις οικονομικές δαπάνες που θα ακολουθούσαν εφόσον τα αποτελέσματα της εξέτασης ήταν θετικά (!) ή ψευδώς θετικά, 9,2% ανέφεραν ότι ο γιατρός τους δεν θα τους έδινε παραπεμπτικό και 7,8% ότι δεν ενδιαφέρονταν.
Η μελέτη, κατέληξαν οι ερευνητές, δείχνει την ανάγκη εναλλακτικών τρόπων ελέγχου των γυναικών υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ένας εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι η εκπαίδευση περισσότερων ιατρών στη διενέργεια υπερηχογραφήματος του μαστού, που αποτελεί μια πιο σύντομη και λιγότερο ενοχλητική για τις ασθενείς εξέταση.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου