Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ακτινοθεραπεία-εξπρές για καρκίνο του μαστού

Μια πρωτοποριακή θεραπεία-εξπρές για τον καρκίνο του μαστού υπόσχεται να σώσει πολλές ασθενείς από την ταλαιπωρία των επαναλαμβανόμενων επισκέψεων στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά εντοπισμένη εκπομπή ακτίνων επί μισή ώρα για μία μόνο φορά στην περιοχή του όγκου και κλινικές δοκιμές της δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική.
Η νέα θεραπεία προορίζεται για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού οι οποίες έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης του όγκου τους. Έχει σχεδιαστεί ώστε να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα τα οποία μπορεί να έχουν απομείνει στον μαστό.
Σήμερα οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται συνήθως μετά την επέμβαση σε
ακτινοθεραπεία επί πέντε- έξι εβδομάδες (συνολικά κάνουν περί τις 20 επισκέψεις στο νοσοκομείο). Οι γιατροί που δοκιμάζουν όμως τη νέα μορφή θεραπείας, η οποία εφαρμόζεται με μια φορητή συσκευή, την Ιntrabeam που κατασκεύασε η εταιρεία Κarl Ζeiss, ελπίζουν ότι αυτή θα σώσει πολλές γυναίκες από τις επαναλαμβανόμενες ακτινοθεραπείες. Η διαδικασία, που ονομάζεται διεγχειρητική ακτινοθεραπεία (ΙΟRΤ-Intraoperative Radiation Therapy), αφορά την εισαγωγή ενός σφαιρικού εργαλείου με μέγεθος περίπου όσο εκείνο μιας μπάλας του σκουός μέσω της τομής που διενεργούν οι γιατροί κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαίρεσης του όγκου στον μαστό και ενώ η ασθενής βρίσκεται ακόμη υπό γενική αναισθησία. Το ειδικό εργαλείο εκπέμπει μια δόση ακτίνων Χ χαμηλής ενέργειας στην περιοχή που περιέβαλλε τον όγκο.


Αποτελέσματα σχετικά με δεκαετή δοκιμή της θεραπείας ΙΟRΤ αναμένεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας τον Ιούνιο στο Σικάγο. Ως αυτή τη στιγμή πάντως, πρώιμα στοιχεία κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ που αφορούσαν 77 ασθενείς στη Βρετανία, στη Γερμανία και στην Αυστραλία με διεισδυτικό καρκίνο του μαστού οι οποίες υποβλήθηκαν σε επέμβαση αφαίρεσης του όγκου τους και σε θεραπεία ΙΟRΤ, έδειξαν ότι η πρωτοποριακή θεραπεία ήταν άκρως αποτελεσματική. Μόνο δύο από τις ασθενείς οι οποίες είχαν μέση ηλικία τα 66 έτη εμφάνισαν υποτροπή του καρκίνου τους, σύμφωνα με τα ευρήματα που αφορούσαν παρακολούθηση επί 37 μήνες.

Ο Μάικλ Μπάουμ, βρετανός ειδικός στον καρκίνο ο οποίος συμμετέχει στις δοκιμές της θεραπείας, εξήγησε ότι η φορητή συσκευή Ιntrabeam εκπέμπει ακτίνες Χ διαφορετικής ποιότητας σε σύγκριση με τις ακτίνες που εκλύονται από τα συμβατικά μηχανήματα ακτινοθεραπείας. Ετσι επιτυγχάνεται διαφορετικό βιολογικό αποτέλεσμα. «Ο λόγος για τον οποίον η συμβατική ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται επί αρκετές εβδομάδες είναι ότι οι γιατροί ακτινοβολούν ολόκληρο τον μαστό επειδή φοβούνται πιθανή υποτροπή του καρκίνου σε άλλο σημείο από εκείνο του πρωτογενούς όγκου. Ωστόσο το 90% των υποτροπών λαμβάνει χώρα στο σημείο του αρχικού όγκου» σημείωσε ο δρ Μπάουμ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεδρίου για τον καρκίνο του μαστού που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου