Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP): τι είναι και η διαδικασία της


Η ERCP είναι μια εξέταση του παγκρέατος του ήπατος του χοληδόχου πόρου και της χοληδόχου κύστης.
Η ERCP επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό να ακολουθήσει την απαραίτητη θεραπευτική μέθοδο, όπως να διευρίνει το άνοιγμα του χοληδόχου πόρου, να αφαιρέσει πέτρες εγκλωβισμένες στον χοληδόχο πόρο,  να  προσπελάσει στενώσεις με την εισαγωγή μιας ενδοπρόθεσης στον πόρο ή  την λήψη δείγματος για βιοψία (ένα μικρό κομμάτι ιστού).
Κατά τη διάρκεια της ERCP, ένας εύκαμπτος σωλήνας (δωδεκαδακτυλοσκόπιο) περνά διαμέσω του στόματος, του οισοφάγου  και του στομάχου στο δωδεκαδάκτυλο (το αρχικό τμήμα εντέρου). Ειδικοί καθετήρες εισέρχονται  διαμέσω του δωδεκαδακτυλοσκοπίου για τον εκλεκτικό καθετηριασμό του φύματος  (άνοιγμα στο οποίο ο χοληδόχος και παγκρεατικός πόρος καταλήγουν στο δωδεκαδάκτυλο). Γίνεται έγχυση σκιαγραφικων ουσιών διαμέσω των καθετήρων και έλεγχος με ακτινοσκόπηση και ακτίνες Χ . Όλες οι απαραίτητες θεραπευτικές αγωγές πραγματοποιούνται εκείνη τη στιγμή.

Έγκαιρη Προετοιμασία

Φαρμακευτική αγωγή, Βιταμίνες και Συμπληρώματα

Για τη σωστή προετοιμασία της διαδικασίας, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν κάποιες αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή.
Εάν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το άν θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινή σας δοσολογία.
Εάν βρίσκεστε κάτω από θεραπευτική αγωγή που περιλαμβάνει ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα  σας προτείνουμε την παύση τους επτά ημέρες πριν τη διαδικασία.
Μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα αιμορραγίας   κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΕΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ COUMADIN Η HEPARIN, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΡΟΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕΤΕ Η ΔΙΑΚΟΨΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΡΟΥΤΙΝΑ.
Μερικές φαρμακευτικές αγωγές θα πρέπει να συνεχίζονται πριν την ERCPΕάν καταναλώνετε χάπια για την καρδιά ή κατά της υπέρτασης (υψηλή πίεση αίματος), χρησιμοποιήστε τα όπως κάνετε συνήθως με μικρές γουλιές νερού.
Επιλέον των αλλαγών που θα πραγματοποιήσετε στην φαρμακευτική σας αγωγή, θα χρειαστείτε ακόμη να:
Προσκομίσετε μια λίστα με όλες τις φαρμακευτικές σας αγωγές (φάρμακα έπειτα από συνταγή ιατρού),την ημέρα της διαδικασίας. Μπορείτε να προσκομίσετε και τα ίδια τα μπουκάλια των φαρμάκων.
Είστε προετοιμασμένοι να αναφέρετε και να περιγράψετε όλες σας τις ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ και ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.
Λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα σας παρέχουν φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί υπνηλία, θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να σας συνοδεύει κάποιο συγγενικό πρόσωπο.

Την ημέρα πριν τη διαδικασία

Για να διασφαλίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, είναι πολύ σημαντικό να ΜΗΝ καταναλώσετε ή πιείτε ΤΙΠΟΤΑ μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας από την διαδικασία. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει όταν η φαρμακευτική αγωγή πραγματοποιείται με την χρήση μικρής πόσης νερού.

Την ημέρα της διαδικασίας

Την ημέρα της ERCP, παρακαλούμε προσέλθετε άμεσα στην ζητούμενη τοποθεσία, την προγραμματισμένη σας ώρα και ελέγξτε τη με τη γραμματέα. Προγραμματίστε ότι θα ξοδέψετε αρκετές ώρες στη μονάδα του νοσοκομείου ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την προετοιμασία σας, τη διαδικασία και την ανάρρωσή σας.
Πριν τη διαδικασία, μια νοσηλεύτρια θα σας υποδεχτεί και θα σας βοηθήσει να φορέσετε την ποδιά . Ένας ορός θα τοποθετηθεί στο χέρι σας. Θα σας χορηγήσουν φαρμακευτική αγωγή η οποία θα σας χαλαρώσει διαμέσω του ορού. Το δωδεκαδακτυλοσκόπιο θα περάσει διαμέσω του στόματος, του οισοφάγου και του στομάχου μέσα στο δωδεκαδάκτυλο. Ο ιατρός θα διερευνήσει τους πόρους μέσω ακτινοσκόπησης και  ακτίνων Χ.

Μετά τη διαδικασία

Μετά την ERCP, θα σας μεταφέρουν στην αίθουσα ανάρρωσης όπου θα σας παρακολουθούν μέσω μόνιτορ μέχρι να περάσει η επίρροια της φαρμακευτικής αγωγής.
Μπορεί να έχετε συσπάσεις σαν αποτέλεσμα του αέρα που εισήλθε στο στομάχι σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Ο Ενδοσκόπος θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα της διαδικασίας προτού σας δώσουν εξιτήριο. Θα σας παράσχουν οδηγίες την ημέρα της επέμβασης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου