Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η αξονική τομογραφία «βλέπει» καλύτερα όγκους στους πνεύμονες

Αποτελεσματικότερο εντοπισμό μικρών όγκων στους πνεύμονες σε πρόωρο στάδιο προσφέρει η αξονική τομογραφία, σε σχέση με την κοινή ακτινογραφία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 50.000 καπνιστές και πρώην καπνιστές 55 έως 74 ετών στις ΗΠΑ, οι οποίοι επιλέχθηκαν για να υποβληθούν σε ετήσια εξέταση επί τριετία, είτε με τομογραφία είτε με απλή ακτινογραφία. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν επί πέντε χρόνια.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε αξονική τομογραφία η θνησιμότητα ήταν 20% χαμηλότερη σε σχέση με την ομάδα που υποβλήθηκε σε ακτινογραφία.

Οι ελικοειδείς τομογραφίες κάνουν λήψη πολλαπλών εικόνων από όλο το στήθος μέσα σε επτά έως 15 δευτερόλεπτα, ενώ η απλή ακτινογραφία Χ κάνει λήψη μόνο μιας εικόνας.

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι οι τομογραφίες είναι ακριβότερες και εκθέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη ακτινοβολία σε σχέση με τις ακτίνες Χ.

Μια τυπική ακτινογραφία στον θώρακα στέλνει στον ασθενή 0,1 mSv (milliesieverts) ακτινοβολία, έναντι μιας μέσης δόσης 1,4 mSv για τις τομογραφίες χαμηλής έντασης.

Επιπλέον, οι τομογραφίες εμφανίζουν συχνότερα λανθασμένες θετικές διαγνώσεις, πράγμα που γεννά πιο εύκολα ανησυχία στους ασθενείς.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου