Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Το Thyrogen λαμβάνει επέκταση της ένδειξης για τους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς

Το Thyrogen (θυρεοτροπίνη άλφα) της Genzyme λαμβάνει επέκταση της ένδειξης για τους ασθενείς με Καρκίνο του Θυρεοειδούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η εταιρεία Genzyme ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την επέκταση της ένδειξης του σκευάσματος Thyrogen (θυρεοτροπίνη άλφα) το οποίο, σε συνδυασμό με 100m-Ci ραδιενεργού ιωδίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού, σε όλους πλέον τους ασθενείς με καλά διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς, χωρίς επιβεβαιωμένες απομακρυσμένες μεταστάσεις. Η προηγούμενη ένδειξη περιόριζε τη χρήση του Thyrogen στους ασθενείς χαμηλού κινδύνου.

Η νέα ευρωπαϊκή ένδειξη στηρίχθηκε σε δεδομένα μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 700 ασθενείς και είναι πλέον σύμφωνη με αυτήν των ΗΠΑ.
Το Thyrogen χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καλά διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς που έχουν υποστεί ολική ή υφολική θυρεοειδεκτομή, δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών να μη διακόψει τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Το Thyrogen αποτρέπει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού και τις επακόλουθες συνέπειές του, όπως είναι η επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η αυξημένη νοσηρότητα όπως στο καρδιαγγειακό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Το 2010, το Thyrogen κλείνει 10 χρόνια συνεχούς κλινικής εμπειρίας, με περισσότερες από 650.000 επιτυχείς εφαρμογές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς υποδέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού οργανισμού Φαρμάκων. ‘Η απόφαση αυτή είναι ιστορική’, δήλωσε η κ Kate Farnell, πρόεδρος του συλλόγου ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς της Μεγ. Βρετανίας, καταλήγοντας ότι ‘ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχει πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών. Λιγότεροι ασθενείς θα υποφέρουν πλέον στο μέλλον, χάρις σε αυτήν τη σπουδαία εξέλιξη’.

Σχετικά με το Thyrogen

Η δραστική ουσία του Thyrogen, η θυροτροπίνη άλφα, είναι ανθρωπίνως ανασυνδυασμένη ορμόνη που διεγείρει τα κύτταρα του θυρεοειδούς (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη, TSH) και η οποία παράγεται από την υπόφυση.
Όταν αφαιρεθεί ο θυρεοειδής αδένας, οι ασθενείς θα πρέπει να λάβουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με θυροξίνη, η οποία καθιστά τα όποια κύτταρα του θυρεοειδούς έχουν απομείνει, ανενεργά. Η εξωγενής χορήγηση θυροξίνης μηδενίζει τα επίπεδα TSH που παράγει ο οργανισμός. Από την άλλη πλευρά, ο ιατρός χρειάζεται μετεγχειρητικά την TSH, προκειμένου να ανιχνεύσει τα υπολειμματικά θυρεοειδικά ή /και καρκινικά κύτταρα μετά την επέμβαση και τα οποία αποτελούν εστίες δυνητικών υποτροπών.
Πριν την κυκλοφορία του Thyrogen, η πρακτική ήταν η διακοπή χορήγησης θυροξίνης και η εμφάνιση υποθυρεοειδισμού, ο οποίος συνοδευόταν από αύξηση των επιπέδων TSH.
Η χορήγηση Thyrogen, επιτρέπει σήμερα, την αύξηση των επιπέδων της TSH, χωρίς τη διακοπή της θυροξίνης και την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού στους ασθενείς, μετά από θυρεοειδεκτομή. Το Thyrogen διεγείρει τα εναπομείναντα κύτταρα του θυρεοειδούς, όπως και τα καρκινικά κύτταρα. Ο ιατρός στη συνέχεια με συνδυασμό με ραδιενεργό ιωδίο(100m-Ci) προχωρεί στην καταστροφή του υπολλειματικού θυρεοειδικού ιστού. Ακολούθως ανιχνεύει τη δραστηριότητα αυτών των κυττάρων μετρώντας στο αίμα τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που λέγεται θυρεοσφαιρίνη (Tg) ή /και χρησιμοποιώντας απεικονιστικές μεθόδους με ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο προσλαμβάνεται από τα θυρεοειδικά κύτταρα.


Καρκίνος του θυρεοειδούς
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και γυναίκες. Η συχνότητά του είναι ωστόσο, τριπλάσια στις γυναίκες. Κάθε χρόνο εμφανίζονται 141.000 περίπου νέα περιστατικά, τα οποία καταλήγουν σε 35.000 θανάτους. Μόνον στην Ευρώπη ανιχνεύονται 28.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς το χρόνο και καταγράφονται 7.000 περίπου θάνατοι.
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αποτελεί τη βάση για τα πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Η συνήθης θεραπευτική αντιμετώπιση του καλά διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του αδένα (θυρεοειδεκτομή), η οποία ακολουθείται από χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για την καταστροφή των υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού επιτρέποντας την καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών. Ποσοστό έως και 30% των ασθενών μπορεί να εμφανίσει υποτροπή, μερικές φορές αρκετά χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για το λόγο αυτόν, η παρακολούθηση των ασθενών πρέπει να συνεχίζεται σε μακροχρόνια βάση και η ανίχνευση των υποτροπών πρέπει να γίνεται έγκαιρα.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου