Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η Siemens παρουσιάζει τον απόλυτο μοριακό τομογράφο


Η Siemens παρουσιάζει το Biograph mMR, το πρώτο ενσωματωμένο ολόσωμο υβριδικό σύστημα μαγνητικού τομογράφου (MR) και ποζιτρονικής τομογραφίας (PET) με δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης δεδομένων. Το πρώτο Biograph mMR έχει ήδη εγκατασταθεί και δοκιμάζεται σε κλινική χρήση στο Μόναχο.
Σήμερα, ο Τομέας Υγείας της Siemens παρουσιάζει το νέο του σύστημα, το Biograph mMR, το πρώτο παγκοσμίως ενσωματωμένο ολόσωμο σύστημα μοριακού μαγνητικού τομογράφου με τεχνολογία που επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη δεδομένων και χρησιμοποιείται ήδη για κλινικές δοκιμές. Το επαναστατικό αυτό σύστημα αποτελείται από ένα μαγνητικό τομογράφο (Magnetic Resonance-MR) και ένα ενσωματωμένο σύστημα ποζιτρονικής τομογραφίας (Positron Emission Tomography-PET), τα οποία λειτουργούν σαν ένα. Στο νέο υβριδικό σύστημα 3Τ, οι επιστήμονες της Siemens σε συνεργασία με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Harvard, το Tuebingen και το πολυτεχνείο του Μονάχου πέτυχαν για πρώτη φορά την ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο λαμβάνει ταυτόχρονα δεδομένα MR ανατομίας, φυσιολογίας αλλά και PET μοριακής βιοχημείας από όλο το σώμα. Το πρώτο Biograph mMR έχει ήδη εγκατασταθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Klinikum rechts der Isar του Μονάχου.
'Μαζί με το συνεργάτη μας, τη Siemens, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή της διαγνωστικής απεικόνισης', δήλωσε ο καθηγητής Δρ. Markus Schwaiger, διευθυντής της κλινικής μοριακής απεικόνισης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. 'Έχουμε ήδη ξεκινήσει την κλινική χρήση του Biograph mMR, σε μια προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών σε πολύ αρχικό στάδιο, για έλεγχο της εξέλιξης των ασθενειών και για αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας για την ανάπτυξη ενός πλάνου θεραπείας το οποίο θα στοχεύει συγκεκριμένα στον αντίστοιχο ασθενή. Επιπλέον, η μειωμένη ακτινοβολία του συστήματος επιτρέπει τη χρήση του για μακροχρόνια παρακολούθηση καρκινοπαθών'.
Με την ταυτόχρονη λήψη δεδομένων MR και PET, το σύστημα αυτό προσφέρει νέες δυνατότητες στη διαγνωστική απεικόνιση. Τη στιγμή που το MR δίνει τη δυνατότητα εκπληκτικής απεικόνισης της μορφολογίας και της λειτουργίας των ιστών, το PET προχωράει ένα βήμα παραπάνω και εξερευνά το ανθρώπινο σώμα σε κυτταρικό επίπεδο και επίπεδο μεταβολισμού. Το επαναστατικό σύστημα είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό νευρολογικών, ογκολογικών και καρδιακών παθήσεων αλλά και για τον προγραμματισμό των κατάλληλων θεραπειών. Δεδομένου ότι ο μαγνητικός τομογράφος (MR) δεν εκπέμπει ιονίζουσα ακτινοβολία, το Biograph mMR προσφέρει ένα επιπλέον πλεονέκτημα με πολύ χαμηλής δόσης απεικόνιση. Το Biograph mMR ανοίγει νέους ορίζοντες στην έρευνα, όπως η ανάπτυξη νέων βιοδεικτών (biomarkers) και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
'Το Biograph mMR είναι η πιο πρόσφατη πρωτοποριακή καινοτομία της Siemens στον τομέα της διαγνωστικής απεικόνισης. Θα είναι το νέο εργαλείο για την προώθηση της εξατομικευμένης ιατρικής,' δήλωσε ο Walter Maerzendorfer, CEO του Επιχειρησιακού Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας στον Τομέα Υγείας της Siemens. 'Το Biograph mMR έχει σχεδιαστεί για την ταυτόχρονη απεικόνιση της μορφολογίας, της λειτουργίας και του μεταβολισμού ολόκληρου του σώματος,' πρόσθεσε η Britta Fuenfstueck, CEO του επιχειρησιακού τμήματος Μοριακής Απεικόνισης στον Τομέα Υγείας της Siemens.
Οι εξετάσεις MR και PET έχουν πλέον καθιερωθεί στην καθημερινή ιατρική ρουτίνα και έχουν αποδείξει ότι είναι πολύτιμα κλινικά διαγνωστικά εργαλεία. Η ενσωμάτωση των δύο τεχνολογιών σε ένα μόνο σύστημα ικανό να λαμβάνει ταυτόχρονα δεδομένα, δημιουργεί την προοπτική για επαναστατικές αλλαγές στη διάγνωση πολλών ασθενειών. Αρχικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σύστημα αυτό επιτρέπει τη σάρωση ολόκληρου του σώματος σε 30 μόλις λεπτά και για τις δύο εξετάσεις, σε σχέση με τη μία και πλέον ώρα που απαιτούσαν οι ξεχωριστές εξετάσεις MR και PET.
Η Siemens οραματίζεται μια ευρεία γκάμα κλινικών εφαρμογών για το mMR, που περιλαμβάνουν την έγκαιρη διάγνωση και αναγνώριση σταδίων των των κακοήθων όγκων, καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο θεραπειών (συμπεριλαμβανομένης και της χειρουργικής θεραπείας).
Μία τεχνολογική επανάσταση
Μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αδύνατο να ενοποιηθούν οι τεχνολογίες MR (Μαγνητικού Τομογράφου και PET (Ποζιτρονικού Τομογράφου): οι συμβατικοί ανιχνευτές PET χρησιμοποιούν φωτοπολλαπλασιαστές οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο όπως αυτό που δημιουργείται από ένα μαγνητικό τομογράφο. Η ενοποίηση των δύο τεχνολογιών περιοριζόταν επίσης από την έλλειψη χώρου μέσα στο μαγνήτη. Για το λόγο αυτό, η εξέταση ΜR-PET γινόταν με δύο ξεχωριστές εξετάσεις (MR και PET) με σημαντική χρονική καθυστέρηση. Με το Biograph mMR, η Siemens εισάγει τον πρώτο μοριακό μαγνητικό τομογράφο για κλινική έρευνα, ο οποίος ενσωματώνει στο μαγνητικό τομογράφο συμπαγείς και εξειδικευμένους ανιχνευτές PET, της νέας επαναστατικής τεχνολογίας 'φωτοδιόδου' χιονοστιβάδας.
Το Biograph mMR περιλαμβάνει την τεχνολογία Tim (Total Imaging Matrix) από τη Siemens, η οποία καθιστά την εξέταση MR ταχύτερη και ευκολότερη.
Ο Γενικός Διευθυντής του τομέα Υγείας της Siemens ΑΕ, Δρ. Ιωάννης Παναγιωτέλης θεωρεί ότι ο νέος τομογράφος θα επιταχύνει την εξέλιξη της εξατομικεμένης ιατρικής καθώς θα παρέχει δυνατότητες όχι μόνο για έγκαιρη διάγνωση αλλά και για ιατρική πρόγνωση. 'Μέχρι σήμερα η ποζιτρονιακή απεικόνιση με τη χρήση τομογράφων PET-CT εντοπιζόταν στην ογκολογία. Το mMR ανοίγει νέα πεδία στη μοριακή τομογραφία όπως η καρδιολογία και η νευρολογία. Σε συνδυασμό με νέους μοριακούς δείκτες που είναι ήδη διαθέσιμοι, είναι βέβαιο ότι το mMR, δηλαδή η μοριακή μαγνητική τομογραφία, θα μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων 'στοχευμένων' μεθόδων θεραπείας, ώστε να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε γιατί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία δούλεψε σε έναν ασθενή αλλά δεν δούλεψε στον άλλο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα'.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου