Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Νέο όπλο κατά της μετάστασης του καρκίνου του μαστού

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η έρευνά τους για την αποτροπή μετάστασης του καρκίνου του μαστού σε άλλα όργανα στέφθηκε με επιτυχία.

Στα πειράματά τους σε ποντίκια κατάφεραν να μπλοκάρουν τη λειτουργία ενός ενζύμου που φαίνεται να συνδέεται με την εξάπλωση του όγκου και τη θνησιμότητα 
της νόσου. 

Οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο κατάφεραν να αδρανοποιήσουν το ένζυμο LOXL2 σε πειράματά τους σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού.

Όπως ανακοίνωσαν, αυτό απέτρεψε τη μετάσταση του όγκου σε άλλα όργανα.

Στη μελέτη τους τονίζεται ότι το 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλεται σε δευτερογενείς όγκους, που έχουν εξαπλωθεί από το αρχικό σημείο εμφάνισής τους.

Η βρετανική έρευνα προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας αγωγής που θα στοχεύει στο μπλοκάρισμα του συγκεκριμένου ενζύμου, με την ελπίδα περαιτέρω μείωσης των ποσοστών θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού και τις μεταστάσεις του.

Επίσης, η ανίχνευση των επιπέδων του συγκεκριμένου ενζύμου επιτρέπει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την πρόγνωση για το ποιοι όγκοι θα κάνουν μετάσταση, ώστε η κατάσταση του ασθενούς να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, εφόσον βέβαια αναπτυχθεί η απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Οι κλινικές δομικές σε ανθρώπους για αυτό το σκοπό αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου