Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Σε τρισδιάστατη εικόνα οι στεφανιαίες αρτηρίες των ασθενών με συστήματα ακτίνων Χ

Οι καρδιολόγοι σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τρισδιάστατες εικόνες από τις στεφανιαίες αρτηρίες των ασθενών τους, κάτι που θα τους διευκολύνει στις διαγνώσεις και στις θεραπείες, χάρη σε νέο λογισμικό που παρουσίασαν Aμερικανοί ερευνητές.
Η νέα τεχνολογία, που μόλις δοκιμάστηκε στους ανθρώπους για πρώτη φορά, βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο των δοκιμών της, όπως αναφέρεται σε σχετική παρουσίαση στο περιοδικό «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Για «πολύ συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία» έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής Τζον Κάρολ, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής στο καρδιολογικό τμήμα του πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Η νέα απεικονιστική μέθοδος επιτρέπει στους γιατρούς να αξιολογούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα το μήκος, τη διακλάδωση και τις γωνίες των αρτηριών της καρδιάς, καθώς και τα «μπλοκαρίσματα» που τυχόν υπάρχουν.
Προς το παρόν, οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν εικόνες ακτινών Χ σε δύο διαστάσεις από διαφορετικές γωνίες για να αποκτήσουν όσο γίνεται πιο σφαιρική εικόνα των αρτηριών. Επίσης, με τη βοήθεια καθετήρα, πραγματοποιούν διαγνωστικές στεφανιογραφίες.
Το νέο λογισμικό, αν και χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα συστήματα ακτινών Χ, παράγει τρισδιάστατες εικόνες, μειώνοντας την έκθεση των ασθενών σε ακτινοβολία και συντομεύοντας παράλληλα τον αναγκαίο χρόνο μέχρι τη διάγνωση.
Η μέθοδος, σε επόμενο στάδιο, θα δοκιμασθεί σε πολλά ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο. Οι καρδιαγγειακές νόσοι είναι υπεύθυνες για περίπου 17 εκατ. θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου