Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η ψηφιακή μαστογραφία εντοπίζει περισσότερα περιστατικά καρκίνου


mammography
Η χρήση ψηφιακής μαστογραφίας εντοπίζει πολύ περισσότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με την αναλογική μαστογραφία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη στο Διαγνωστικό Κέντρο του Σαν Λούις, στην Καλιφόρνια.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αλλαγή από αναλογική σε ψηφιακή μαστογραφία σε μία κοινοτική μονάδα μαστογραφίας αύξησε σημαντικά τον αριθμό περιστατικών καρκίνου του μαστού που εντοπίσθηκαν. Ενώ με την αναλογική μαστογραφία ανιχνεύονταν κατά μέσο όρο 4,1-4,5 περιστατικά καρκίνου ανά 1.000 γυναίκες που ελέγχονταν, μετά την αλλαγή η αναλογία αυτή αυξήθηκε σε 7,9 περιστατικά ανά 1.000 γυναίκες που ελέγχονταν και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Roentgenology, παρά το γεγονός ότι η ψηφιακή μαστογραφία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της αναλογικής, δυστυχώς περίπου 60 έως 70% των μονάδων μαστογραφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ακόμη την αναλογική.
Επισημαίνοντας την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελετών για την επιβεβαίωση των ευρημάτων τους, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τις γυναίκες που υποβάλλονται σε έλεγχο να αναζητούν μονάδες που χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία, η οποία αφενός είναι ταχύτερη, αφετέρου συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό εντοπισμού του καρκίνου.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου