Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ο ρόλος της Ακτινοθεραπείας στον Καρκίνο του Μαστού


Η ακτινοθεραπεία για περισσότερο από ένα αιώνα, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Εφαρμόζεται μετά από μαστεκτομή ή  χειρουργική διατήρησης του μαστού για τον τοπικοπεριοχικό έλεγχο της νόσου. Νεώτερες μελέτες έδειξαν ότι είναι πλέον σημαντικός ο ρόλος της ακτινοθεραπείας και στην συνολική επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Ιδιαίτερο όφελος από την ακτινοθεραπεία έχουν οι ασθενείς υψηλού και μέτριου κινδύνου όπως για παράδειγμα ασθενείς με θετικούς λεμφαδένες. Η απόσυρση των πηγών Κοβαλτίου και η ακτινοβόληση αποκλειστικά με  γραμμικούς επιταχυντές οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της επιβίωσης,  χωρίς αυξημένες όψιμες καρδιοαναπνευστικές παρενέργειες. 

Σημαντικός και αναπόσπαστος είναι και ο ρόλος της χημειοθεραπείας στη ριζική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Τα συνδυαστικά θεραπευτικά σχήματα (χειρουργική, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία) καταφέρνουν να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά έλεγχου της νόσου και επιβίωσης. Οι λόγοι αυτοί συνεπάγονται  υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης, μεγαλύτερη εύθηνη για το θεραπευτικό αποτέλεσμα και τις όψιμες παρενέργειες και κατά συνέπεια απαιτούν τεχνικές υψηλών προδιαγραφών και ασφάλειας.

Νέες  μοντέρνες διαγνωστικές μέθοδοι προσδιορισμού συγκεκριμένων ογκογονιδίων υπόσχονται ενδείξεις, χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, προσαρμοσμένες στους προγνωστικούς παραμέτρους της ασθενούς.

Απαραίτητο κρίνεται πλέον και η λειτουργία εξειδικευμένων κέντρων, αποκλειστικά για την ενημέρωση διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Αυτό απαιτεί την επάνδρωση κέντρων μαστού με εξειδικευμένο ιατρικό επιστημονικό προσωπικό στο οποίο θα συμμετέχουν ιατρός παθολόγος, ακτινοδιαγνωστής μαστού, χειρουργός μαστού, παθολογοανατόμος, γενετιστής, παθολόγος-ογκολόγος, πλαστικό χειρουργό και ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος. Το κέντρο μαστού συμπεριλαμβάνει ομάδες ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου