Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Συμπεράσματα Από το 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Βραχυθεραπείας Προστάτη

Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη αδένα?

Σύμφωνα με τα νεώτερα στατιστικά δεδομένα έχουμε αύξηση της προτίμησης των ασθενών με καρκίνο προστάτη για τη θεραπευτική μέθοδο της βραχυθεραπείας. Την προηγούμενη δεκαετία πραγματοποιούνταν  μια βραχυθεραπεία προστάτη ανά δέκα ριζικές 
προστατεκτομές, ενώ τα τρέχοντα στοιχεία δηλώνουν μια βραχυθεραπεία ανά 2,5 προστατεκτομές.


Μέχρι να φτάσουμε στη στιγμή εκείνη της γνώσης και της δυνατότητας να εντοπίζουμε την εστία του καρκίνου με τέτοια ακρίβεια που να είναι δυνατή  μια εστιακή θεραπεία της νόσου και όχι ολόκληρου του αδένα επικεντρωνόμαστε σε μεθόδους που εξασφαλίζουν τη ριζικότητα της θεραπείας με ταυτόχρονη διατήρηση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Στο Άμστερνταμ, πραγματοποιήθηκε η 6η πανευρωπαϊκή συνάντηση ειδικών της βραχυθεραπείας του προστάτη αδένα με τη μέθοδο της μόνιμης εμφύτευσης ραδιενεργών κόκκων ιωδίου με σχεδιασμό σε πραγματικό χρόνο (Real Time). Ανακοινώσαμε τη εμπειρία του κέντρου Βραχυθεραπείας Προστάτη Αθηνών του ΔΘΚΑ ¨ΥΓΕΙΑ¨, ανταλλάξαμε απόψεις και καταλήξαμε σε κατευθυντήριες οδηγίες.

Η ενδεδειγμένη θεραπεία στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι εξατομικευμένη και προσωπική σύμφωνα με τη γενικότερη στάση του ασθενούς έναντι στη ζωή (life style). Τα πλεονεκτήματα της βραχυθεραπείας  είναι πολλαπλά. Αναίμακτη επέμβαση, ελάχιστα τραυματική ιδανική για ασθενείς ηλικιωμένους με συνοδά νοσήματα και προβληματισμό όσον αφορά την ολική νάρκωση. Οι παρενέργειες  είναι περιορισμένης έντασης και έκτασης. Η  διατήρηση του έλεγχου της ουροδόχου κύστης και της στυτικής λειτουργίας κάνει την μέθοδο ελκυστική και στις ηλικιακά νεώτερες ομάδες ασθενών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη αποδεδειγμένη πλέον αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής μεθόδου  και την ανάδειξή της σε εφάμιλλη των άλλων μέχρι τώρα κλασσικών εφαρμογών, της ριζικής προστατεκτομής και της εξωτερικής ακτινοθεραπείας, έχουν σαν αποτέλεσμα να προτείνεται από τους θεράποντες ιατρούς και να επιλέγεται από τους ασθενείς. 

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου