Κυριακή 10 Απριλίου 2011

10 συμπτώματα μόλυνσης από ραδιενέργεια ( photos )



Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία με την πυρηνική απειλή συνεχίζει να κλιμακώνεται. Επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας διαρρέουν από τους κατεστραμμένους από το σεισμό αντιδραστήρες στο Dai-ichi της Φουκουσίμα και υπάρχει φόβος και για άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, με εκείνους που εργάζονται για την αποτροπή πυρηνικών ατυχημάτων και αυτούς που ζουν στις γύρω περιοχές να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Δείτε τα 10 συμπτώματα που προκαλεί η μόλυνση από ραδιενέργεια στον άνθρωπο!...





1. Ναυτία και εμετός


Τα πρώτα συμπτώματα του «Συνδρόμου οξείας ακτινοβόλησης» (Acute Radiation Syndrome – ARS) είναι ναυτία και αποπροσανατολισμός. Εάν ο ασθενής αρχίσει να κάνει εμετό εντός της πρώτης ώρας από την έκθεση, αυτό σημαίνει ότι έχει εκτεθεί σε μεγάλη δόση ακτινοβολίας και το πιθανότερο είναι να πεθάνει αν δεν του παρέχουν ιατρική περίθαλψη.

2. Μώλωπες και ανικανότητα θεράπευσης των πληγών


Η ακτινοβολία εξαντλεί τους αιμοπεταλιακούς θρόμβους στο αίμα, κάτι που οδηγεί σε μώλωπες και πληγές που δεν θα θεραπευτούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό εμφανίζεται ως μελανιές που προκαλούνται από αιμορραγία κάτω από το δέρμα.

3. Αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη και το παχύ έντερο


Επίσης λόγω της ανικανότητας του σώματος να πήξει το αίμα, ο ασθενής μπορεί να έχει αιμορραγία από τη μύτη, το στόμα και το παχύ έντερο.

4. Διάρροια και εμετός με αίμα


Παρόμοια συμπτώματα με τα παραπάνω, αλλά από διαφορετική αιτία, είναι η διάρροια με αίμα και ο εμετός. Η ακτινοβολία εξαντλεί τα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος και του στομάχου. Αυτό ενοχλεί το στομάχι και τα έντερα, οδηγόντας σε διάρροια και εμετό με αίμα.

5. Εγκαύματα από ραδιενέργεια


Κλινικά γνωστό ως «Δερματικό σύνδρομο ακτινοβολίας» (cutaneous radiation syndrome – CRS), το πρώτο σύμπτωμα είναι η φαγούρα. Το εκτεθειμένο δέρμα μπορεί έπειτα να γίνει κόκκινο, να βγάλει φουσκάλες, να δημιουργήσει ανοικτές πληγές και να ξεφλουδίσει.

6. Απώλεια μαλλιών


Η ακτινοβολία καταστρέφει τους θήλακες της τρίχας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτατη απώλεια μαλλιών.

7. Πονοκέφαλοι, αδιαθεσία και κούραση


Λόγω της αναιμίας από την απώλεια κυττάρων αίματος, μπορεί να παρουσιαστεί αδυναμία και τάση λιποθυμίας. Επίσης, οδηγεί στην υπόταση ή σε εξαιρετικά χαμηλή πίεση.

8. Στοματικές πληγές


Έλκη μέσα και γύρω από το στόμα, επέκταση των πληγών κατά μήκος του οισοφάγου και της πεπτικής οδού.

9. Κρίσεις και σπασμοί


Η έντονη και παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να εξασθενίσει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια γενική έλλειψη ελέγχου των μυών και σε κρίσεις.

10. Πυρετός και μολύνσεις


Αυτό που τελικά θα σκοτώσει κάποιον που πάσχει από έκθεση σε ακτινοβολία. Η ακτινοβολία καταστρέφει το μυελό των οστών και τα λευκά αιμοσφαίρια, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο βακτηριακών, ιϊκών και μυκητιακών μολύνσεων.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου