Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αποτελεσματικότερα εμβόλια κατά της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας


Ερευνητές στη Βρετανία και την Ιρλανδία εντόπισαν έναν νέο τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει με φυσικό τρόπο το βακτήριο του πνευμονιόκοκκου. Η ανακάλυψη αυτή, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέων, περισσότερο αποτελεσματικών εμβολίων για την καταπολέμηση της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας.


Οι ερευνητές Αράς Καδίογλου του πανεπιστημίου του Λέστερ και Εντ Λαβέλ του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Pathogens", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ" και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν λόγο για "δραματική πρόοδο στην κατανόηση" του πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στην μόλυνση που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος), ο οποίος ευθύνεται για πολλά περιστατικά πνευμονίας και μηνιγγίτιδας.
Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα και εμβόλια που θα "πυροδοτούν" την ίδια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σήμερα, τα εμβόλια κατά των βακτηρίων για αυτές τις παθήσεις προστατεύουν μόνο έναντι επτά διαφορετικών στελεχών του πνευμονιόκοκκου, όμως η νέα επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματική εναντίον και των 92 στελεχών συνολικά που υπάρχουν.
Οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι μια τοξίνη (πνευμολυσίνη) στα βακτήρια όχι μόνο προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου, αλλά επίσης ωφελεί το σώμα, επειδή ενεργοποιεί τις φυσικές άμυνές του. Η τοξίνη αυτή συγκεκριμένα "πυροδοτεί" μια ομάδα πρωτεϊνών που παρέχουν προστασία από τις μολύνσεις.
Σκοπός των επιστημόνων είναι να ανακαλύψουν ένα εμβόλιο εναντίον όλων αυτών των στελεχών, και η νέα αυτή ανακάλυψη έχει ευτυχώς ανοίξει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Να σημειωθεί τέλος, πως τόσο η πνευμονία όσο και η μηνιγγίτιδα ευθύνονται ακόμη και σήμερα για τον θάνατο εκατομμυρίων ατόμων ετησίως σε όλο τον πλανήτη.
Πηγή

1 σχόλια :

  1. Πολυ καλα κανουν και να μην ειμαστε αρνητικοι με τα εμβολια! προφανως και πρεπει να γινονται, ειχα μια συζητηση με αυτο εδω το φαρμακειο www.qpharmacy.gr και μου ελεγαν τα ιδια, ειναι καιρος να προσεξουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή